Hur man tvättar man bort mögellukt från handdukar!

Alla har vi väl varit med om att hämta en handduk för att torka ansiktet, bara för att upptäcka att den fräscha handduken, trots att den nyligen tvättats, har en distinkt mögellukt. Inte bra alls! Som tur är det faktiskt ganska enkelt att ta bort denna obehagliga lukt från handdukar med några enkla knep. I den här artikeln kommer jag att dela med mig av mina bästa tips för hur du blir av med doftande handdukar för gott. Och tro mig, jag har städat, rengjort och experimenterat med en städfirma i Stockholm som erbjuder hemstädning mer än jag kanske skulle vilja erkänna, men det har resulterat i många nyttiga insikter.

För att komma till rätta med den envisa mögeldoften börjar du med att placera dina handdukar i tvättmaskinen. Men istället för att hälla i tvättmedel, lägger du till en kopp ättika i maskinen. Ställ in tvättmaskinen på högsta temperatur och tvätta handdukarna som vanligt. Var noga med att inte lägga till tvättmedel! Jag har lärt mig den hårda vägen att för mycket tvättmedel eller sköljmedel faktiskt kan förhindra handdukarna från att absorbera och torka ordentligt.

Efter att du tvättat handdukarna med ättika, upprepa processen men använd denna gång en kopp bikarbonat istället för tvättmedel – ingen tvättmedel eller ättika alls! Personligen har jag märkt att 90 procent av gångerna jag använder denna metod försvinner mögellukten efter bara ättikasköljningen. Så du kanske undrar varför det fungerar. Låt mig förklara.

Ättika innehåller ättiksyra som hjälper till att bryta upp mineralavlagringar och lösa upp beläggningar på handdukarna. Bikarbonat är alkaliskt till sin natur vilket hjälper till att neutralisera lukter. Så genom att kombinera ättika och bikarbonat i tvätten, tar du bort alla obehagliga lukter och lämnar handdukarna doftande fräscht.

Häng upp dina handdukar när de är tvättade och rena

Hur håller man de tvättade handdukarna fräscha?

Nu när du har fått bort mögellukten från dina handdukar, vill du förstås förhindra att den kommer tillbaka. Jag har funnit att genom att upprepa ättika- och bikarbonattvättarna på handdukarna varannan månad, håller jag mina handdukar luktfria och absorberande.

Men det finns fler tips att ta till för att hålla dem fräscha:

  • Häng alltid upp handdukarna för att torka efter användning.
  • Se till att handdukarna är helt torra ur torktumlaren innan du viker ihop och lägger undan dem.
  • Använd inte sköljmedel på handdukar, tillsätt istället vit ättika för att förhindra beläggningar.
  • Använd inte för mycket tvättmedel när du tvättar handdukar, se till att du mäter upp det noggrant, särskilt med nyare högeffektiva tvättmaskiner.

Som hygientekniker kan jag försäkra er om att jag har sett och luktat på min beskärda del av smutsiga handdukar. Och ja, även jag har haft mina handdukar som börjar lukta. Även om jag bor i ett ganska torrt klimat, är det något som tyvärr kan hända. Men med dessa enkla rutiner kan du förhindra att det händer igen!

Vanliga frågor och svar

1. Varför luktar mina handdukar illa? Över tid kan ansamling av tvättmedel och sköljmedel förhindra att handdukar absorberar och torkar ordentligt. Detta kan leda till bakterietillväxt som får handdukarna att lukta.

2. Hur fungerar ättika och bikarbonat för att ta bort lukter? Ättika innehåller ättiksyra som hjälper till att bryta upp mineralavlagringar och lösa upp beläggningar på handdukarna. Bikarbonat är alkaliskt och hjälper till att neutralisera lukter.

3. Hur kan jag förhindra att mina handdukar luktar illa igen? För att förhindra att lukten kommer tillbaka, kan du upprepa ättika- och bikarbonattvätten varannan månad. Dessutom bör du alltid hänga upp handdukarna för att torka efter användning, se till att de är helt torra innan du lägger undan dem och undvika att använda för mycket tvättmedel eller sköljmedel.

4. Vad ska jag använda istället för sköljmedel när jag tvättar handdukar? Använd vit ättika istället för sköljmedel när du tvättar handdukar. Detta förhindrar uppbyggnad och håller handdukarna fräscha.

5. Hur mycket tvättmedel ska jag använda när jag tvättar handdukar? Använd inte för mycket tvättmedel när du tvättar handdukar, se till att du mäter upp det noggrant. Detta är särskilt viktigt med nyare högeffektiva tvättmaskiner.

Som jag sa tidigare, jag har varit där och gjort det – och nu kan du också. Så här är det: ingen vill ha handdukar som luktar mögel. Men med dessa städtips är det lätt att undvika. Och förhoppningsvis har jag gör ditt städande hemma lite lättare. Lycka till med din städning!